Het is een hype maar tegelijkertijd voor veel mensen een houvast en een fijn patroon. Het heet intermittent fasting (IF) en wint enorm snel veel populariteit in Nederland. In deze blog geven we antwoord op de vraag wat het nou precies is en waarom het goed voor het menselijk lichaam is.

Vaak wordt er over intermittent fasting gesproken alsof het een dieet is. Mensen die het voedingspatroon en de principes volgen, weten echter dat dit geen dieet is. Het is een levensstijl die een ander voedingspatroon volgt. Een dieet schrijft normaal gesproken voor wat je eet, maar dat doet intermittent fasting in principe niet. Het is vanzelfsprekend goed om op te letten met wat je eet en zo gezond en bewust mogelijke keuzes te maken, maar dit is niet waar het bij IF om draait. IF bepaalt alleen wanneer en hoelang je eet. Intermittent fasting komt voor in veel verschillende vormen. In Nederland is de 16:8 variant veruit het populairst. Bij deze vorm eet je dus 8 uur per dag wel, en 16 uur per dag niet. Je eet dus binnen een bepaald tijdsschema. Een veel gebruikt schema is van 12 tot 8 eten en de rest van de tijd vasten. Het indelen van dit tijdsschema kun je zelf doen. De een vindt het prettig om van 10:00 tot 18:00 te eten, terwijl een ander graag van 14:00 tot 22:00 eet. 

Het toepassen van het intermittent fasting patroon, val je af en zijn er tal van andere voordelen voor het lichaam. Zo zijn er tal van aanwijzingen dat je tot op celniveau het lichaam reinigt in de periode dat er gevast wordt. Dit houdt in dat het lichaam veel beter in staat is om afvalstoffen nog beter te filteren uit het lichaam, waardoor het lichaam alleen maar beter bestand is tegen allerlei ziektes. Let er wel op dat intermittent fasting niet voor iedereen zomaar geschikt is. Het is een perfecte manier om af te vallen en buikvet te verliezen terwijl je grotendeels kunt blijven eten wat je lekker vindt. Maar, mocht je al last hebben van verschillende gezondheidsklachten is het verstandig om na te gaan om dit wel een geschikt voedingspatroon voor je is.