Je hoort steeds vaker dat mensen bewust 2 keer per week geen vlees meer eten. Waarom zou je dit niet omdraaien en er bewust voor kiezen om twee keer in de week wel vlees te eten? Je kiest dan kwaliteitsvlees van de slager met biologische oorsprong of waarbij dieren op een normale manier hebben mogen leven en zo diervriendelijk mogelijk sterven. In dit artikel lees je over onze oorsprong en waarom we niet dagelijks vlees hoeven te eten, maar we het ons ook niet hoeven te ontzeggen en nog steeds gezond vlees mogen en kunnen eten. Zo eet je bewuster twee keer per week vlees. 

Vlees eten. Er is veel om te doen. De één vindt het noodzakelijk, terwijl de ander het zielig vind voor de dieren. Ik neig zelf meer naar het tweede. Het meest verschrikkelijke vind ik de bio industrie. Als we beter voor onze dieren zouden zorgen, dan is het niet zo erg om vlees te eten. Het is namelijk onderdeel van ons menselijke dieet. De vega-trend zie je ook steeds meer om je heen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de maaltijdboxen zonder vlees

Kies bewust

Waarom zou je bewust gaan kiezen om twee keer per week vlees te eten? Ik spreek nu vooral de mensen aan die het liefst iedere dag vlees eten en zich niet bezighouden met het lot van de dieren. Laat me dat jou uitleggen. Om te beginnen is het beter voor jouw gezondheid, omdat je niet dagelijks vlees nodig hebt. Je belast jouw fysieke gestel onnodig, omdat we ons eigenlijk anders voordoen dan we daadwerkelijk zijn. Wij denken overwegend carnivoren te zijn, maar dat zijn we helemaal niet! Als je het internet afstruint dan zijn er nogal wat discussies gaande over of een mens een carnivoor, een herbivoor of een omnivoor is. Ik zal eerst kort uitleggen wat deze drie verschillende types inhouden.

Carnivoor = een vleeseter

Een carnivoor is een echte vleeseter. Ongeveer 5% van zijn voeding bestaat uit plantaardig voedsel. Denk bijvoorbeeld aan je kat. Jouw kat is  een carnivoor, maar hij eet ook wel eens gras of een plantje uit je vensterbank. Het zijn veelal roofdieren en een aantal reptielen die in de categorie carnivoor vallen.

  • Zeer kenmerkend voor een carnivoor is het gebit. Ze hebben lange scherpe tanden om vlees te kunnen scheuren. Ze hebben geen kiezen.
  • Daarnaast hebben ze een kort darmstelsel, ongeveer drie keer hun eigen lengte.
  • Vleeseters transpireren via hun tong
  • Ze hebben super sterk maagzuur, dat 20x keer sterker is dan bij planteneters (en mensen).

Herbivoor = een planteneter

Een herbivoor eet alleen planten. Dit zijn vooral runderen, vogels, grazers en knaagdieren.

  • Een herbivoor heeft ook een kenmerkend gebit. Het bestaat vooral uit ijzersterke kiezen en platte voortanden, om de planten te vermalen.
  • Daarnaast hebben ze een lang darmstelsel, ongeveer 10 tot 12 keer de eigen lichaamslengte.
  • Bij planteneters en bij mensen begint de vertering al in de mond, zij hebben een speekselklier. Dit heeft een carnivoor niet.
  • Ken je die figuren dat als je ze een bord salade voorzet dat ze standaard zeggen: ik ben toch geen konijn. Dat klopt, maar ik hoor ze ook niet zeggen als je een biefstuk voorschotelt, ik ben toch geen wolf?

Omnivoor = een alleseter

Een omnivoor eet voornamelijk planten, maar eet ook tenminste voor 5% dierlijk. Omnivoren zijn insecten, reptielen, vogels en zoogdieren. Als je ons ergens in moet delen, dan zijn we het beste in te delen in deze categorie. We eten vlees, vis, maar ook groente, melk, tarwe en gerst. Toch zijn er ook volken die volledig vegetarisch eten zoals de Indiërs of volken zoals de Eskimo’s die leven op vis en vlees. Het mooie hiervan is dat we dus alles kunnen eten, maar niet alles hoeven te eten.

We wijken fysiek erg af van de carnivoren en verteren rauw vlees slecht. Daarnaast doen we nog iets compleet anders dan ieder ander dier. We koken namelijk ons eten. Gekookt eten is makkelijker te verteren dan rauw eten. Dit koken doen we al ruim 20.000 jaar en daardoor zijn we afwijkend geworden van de carnivoren en de herbivoren. Uit onderzoeken blijkt dat we zo’n 30.000 – 40.000 jaar geleden vooral leefden op grote dieren en dat we 20.000 jaar geleden ons hebben gevestigd en agrariërs zijn geworden. Hierdoor is ons dieet veranderd en zijn wij ook veranderd.

Een omnivoor eet dus voornamelijk plantaardig en een beetje dierlijk. Kijk eens naar jouw eigen voedingspatroon. Hoe eet jij? Eet jij voornamelijk plantaardig of overheerst vlees in jouw maaltijden? Hoe kun jij bewuster twee keer per week vlees eten en de overige dagen plantaardig?

Conclusie:

  • Wij hebben niet dagelijks vlees nodig
  • We zijn als soort in staat om te overleven op enkel vlees of op een enkel plantaardig dieet
  • We hebben de keuze om een gevarieerd dieet met beide te kiezen
  • Een omnivoor (de mens) eet tenminste 5% vlees en maximaal 95% plantaardig

Waarom bewuster twee keer per week vlees eten?

We hebben dus niet dagelijks vlees nodig, fysiek gezien heb je meer plantaardig voedsel nodig dan vlees. Een andere reden is dat minder vlees eten beter is voor je portemonnee. Als je er voor kiest om twee keer per week vlees te eten, dan zal je dat heel veel euro’s schelen in de maand. Kies dan voor die twee dagen per week voor kwalitatief goed vlees, liefst van een biologische slager of een biologische maaltijdbox als Ekomenu

Je zorgt ervoor dat door twee keer per week kwalitatief goed vlees te eten dat de bio industrie wordt aangepakt. Dit betekent dat het milieu beter wordt waarin je leeft, de dieren die je eet gezonder worden (met als gevolg dat jij ook gezonder wordt) en je helpt mee een betere wereld te creëren. Zo kun je bewuster twee keer per week vlees eten en impact hebben op je eigen gezondheid en een betere wereld.